Wat te doen tegen brandnetels in de tuin

Home » Wat te doen tegen brandnetels in de tuin

Een brandnetel is een veelzijdige plant die je zelfs kan gebruiken om thee van te maken. Echter vinden veel tuinliefhebbers deze plant beslist niet leuk om in de tuin te vinden, deze plant is naast dat het geen hele mooie plant is om te zien ook nog eens erg prikkelig. De prikkeligheid van deze plant is niet vergelijkbaar als die van een roos of bramenstruik maar het komt door de kleine haartjes op het blad van de plant. Wanneer jij deze plant aanraakt kan je uren later nog last hebben van de jeukende rode bultjes die je op je huid hebt gekregen.

Wat te doen als je een brandnetel hebt aangeraakt?

Wanneer je een brandnetel hebt aangeraakt dan merk je dat direct, op de plaats van aanraking krijg je erge jeuk en komen er rode bultjes op de huid. Dit is erg vervelend maar het schijnt dat er plantjes zijn die het neutraliseren kunnen. Weegbree schijnt een van die plantjes te zijn, het is een laag blijvend klein plantje die je vaak rondom een brandnetel kan vinden. Het blad van de weegbree moet je dan kneuzen en het sap over de plek smeren waar je de irritatie hebt van de brandnetel.

Daarnaast kan je bij een drogist middeltjes kopen tegen jeuk. Zo heb je calendulan of talgpoeder die je op de plek kan smeren waardoor de jeuk verlicht kan worden.

Hoe verspreid een brandnetel zich?

Een brandnetel groeit op een plek met een hoog stikstofgehalte. Denk maar eens aan een mesthoop of composthoop. Een brandnetel vermeerdert zich onder de grond en daardoor is het van essentieel belang dat wanneer je de brandnetels gaat verwijderen je de wortels goed meeneemt. Doe je dit niet dan heb je binnen de kortste keren meer brandnetels op die plek.

Wat te doen tegen brandnetels in de tuin?

De brandnetel kan je milieuvriendelijk verwijderen en dat kan je doen door deze telkens zelf uit de grond te trekken. Doe dit dan het liefst met een schepje en zorg dat je handschoenen draagt. De wortels van de brandnetel moeten volledig verwijderd worden anders komen de brandnetels gewoon weer terug.

Er zijn ook bestrijdingsmiddelen op de markt verkrijgbaar waarmee je de brandnetels dood kan maken echter is deze optie niet milieuvriendelijk en is het raadzaam deze optie te gebruiken wanneer je echt niet van je brandnetels afkomt door middel van plukken.

van eindhoven naar utrecht
Scroll naar boven